Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008

πορτοχελι

το αντρο των ανταρτων ... κεντρο πολιτισμου




Το Κτίριο Μίληση υπήρξε έως το 1950 η εξοχική κατοικία του εισαγγελέα Κώστα Μίληση . Οι τελευταίοι κάτοικοι του ήταν οι τρεις ανιψιές του, οι οποίες δεν απέκτησαν απογόνους με αποτέλεσμα, να ενεργοποιηθεί ο όρος της διαθήκης σύμφωνα με τον οποίο, ελλείψει απογόνων, το κτίριο περιέρχεται στην Κοινότητα Πορτοχελίου .
Για λίγα χρόνια , μέχρι το 2002 , λειτούργησε ως νηπιαγωγείο .
Οι φήμες λένε, ότι, εξαιτίας της περίοπτης θέσης του, υπήρξε παρατηρητήριο των ανταρτών . Εκεί μάθαιναν και τα μικρά παιδιά να ρίχνουν χειροβομβίδες .
Οι τρύπες που μέχρι πρότινος φαίνονταν στην πλαϊνή πλευρά του κτηρίου προέρχονται από τα πολυβόλα των εθνικιστών οι οποίοι άνοιξαν πυρ διερχόμενοι με το κατασχεμένο Κρανιδιώτικο καΐκι του Λαύκα........










SERENATA EN LUNA Y SOL
Με μια σερενάτα στη σελήνη και τον ήλιο άνοιξε την ανακαινισμένη του αγκαλιά την περασμένη εβδομάδα στο Πόρτο Χέλι το κτίριο Μίληση .
Στην μουσική βραδιά που διοργάνωσε το Πνευματικό κέντρο του Δήμου Κρανιδίου και στα πλαίσια των εκδηλώσεων ΄΄ Πολιτιστικός Αύγουστος 2008 , ο Άλκης Κόλλιας , η Μάρτα Μορελεόν , ο Μάνος Αβαράκης και ο Αλεχέντρο Ντίαζ μας μετέφεραν τη συγκίνηση και το πάθος του Λατινοαμερικάνικου τραγουδιού , σε μία βραδιά όπου η σιωπή και το τραγούδι , το φως και το σκοτάδι , η θλίψη και η χαρά ανέδειξαν την κρυμμένη αρμονία του διαφορετικού . Μετά από μία μικρή αναφορά στο Βραζιλιάνικο τραγούδι επιχειρήθηκε μια αλχημική προσέγγιση όπου Έλληνες δημιουργοί τραγουδήθηκαν στα Ισπανικά . Ο Χρήστος Λεοντής και ο Ισπανός Vicente Pradal συνυπήρξαν πλέκοντας μουσικά το μαγικό χαλί του Λόρκα , το Romancero Gitano . Τελετουργικοί κραδασμοί διαπερνούσαν το κορμί της Μαρίνα Καστίγιο προσφέροντας συγκινησιακά ρίγη στους θεατές .
Η βραδιά έκλεισε με δύο πασίγνωστες μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη όπου η Ελληνίδα λευκή Φαίδρα χόρεψε με το Βραζιλιάνο μαύρο Ορφέα .
Στο ανκόρ το κοινό απαίτησε από τους καλλιτέχνες το τραγούδι commandante Che Gue Vara απογειώνοντας τον ενθουσιασμό του .