Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΠΑΡΑΒΑ ΣΤΟ ΛΥΓΟΥΡΙΟ













- Ήταν μια αξέχαστη βραδιά…..
- Με συγκίνηση, με μνήμες, αισιοδοξία και όνειρο. Μια βραδιά έτσι όπως ταιριάζει στον ΣΤΑΥΡΟ ΠΑΡΑΒΑ.
- Η εκδήλωση του Προοδευτικού Συλλόγου Λυγουριού < Ο ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ > που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Ιουνίου στον προαύλιο χώρο του Αη Γιάννη Ελλεήμονα στο Λυγουριό έγινε κομμάτι για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.
- Ο κύκλος αφιερωμάτων με τον τίτλο < ΥΠΕΡΟΧΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ > ξεκίνησε με τον πρώτο υπέροχο…… τον μόνιμο κάτοικο ΛΥΓΟΥΡΙΟΥ, τον δικό μας Σταύρο.
- Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ, η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, η ΖΩΖΩ ΣΑΠΟΥΝΤΖΑΚΗ, η ΜΑΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ, η ΜΑΙΡΗ ΒΙΔΑΛΗ, σύσσωμη η πολιτική και πνευματική κοινωνία της περιοχής του Ασκληπιείου αλλά και ο απλός καθημερινός κόσμος πλημμύρισαν την πλατεία του Αη Γιάννη. Στις καρέκλες, στα παρτέρια, όρθιοι, όλοι μαζί έγιναν μια παρέα για να αποδώσουν ο καθένας με τον τρόπο του, τον δικό του φόρο τιμής σε αυτόν τον άνθρωπο που πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει…. Στις σχέσεις του με τους Λυγουριάτες, στις στιγμές που μοιράζεται μαζί τους, στα όνειρα που κάνει γι αυτόν τον τόπο…..
- Ο Σταύρος εκείνο το βράδι εξέφρασε την διάθεσή του να δημιουργήσει μια μικρή σχολή θεάτρου παραχωρόντας τον ισόγειο χώρο του σπιτιού του ως στέγη σε τούτο το όνειρο. Όπως ο ίδιος, είπε < θέλω τα νεαρά παιδιά της περιοχής, που έχουν δει κατά καιρούς όλους εμάς να περνάμε από εδώ και να φεύγουμε, και που αν θέλετε γινόμαστε αφορμή για το ξεκίνημα στο όνειρό τους, να έχουν ένα σημείο αναφοράς. Να μην χρειάζεται να φύγουν στην Αθήνα για να γίνουν ηθοποιοί. Γιατί το κέντρο είναι εδώ. Ο στόχος του κάθε ηθοποιού που ξεκινά το ταξίδι της υποκριτικής είναι να βρεθεί κάποια στιγμή στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Εμείς έχουμε τον θησαυρό εδώ…. Και δεν γυρίζουμε να τον κοιτάξουμε. Τον θεωρούμε δεδομένο. Πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας αυτή την ευκαιρία. Το όνειρο για μένα, σήμερα…. είναι αυτό. Βοηθείστε με, να το κάνω πραγματικότητα. Όποιος και όσο μπορεί……>
- Απευθυνόμενος βέβαια, τόσο στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ όσο και στην Τοπική ή την Ιδιωτική πρωτοβουλία.
- Ο πρόεδρος του συλλόγου, ΙΩΝΑΣ ΞΥΠΟΛΙΑΣ ο οποίος με ρομαντική αλλά και αποφασιστική διάθεση ξεκίνησε τον κύκλο αυτών των αφιερωμάτων, είπε….. < Από μικρό παιδί έψαχνα να βρω ένα τρόπο που θα έκανε τις στιγμές που ζούσαμε με όλα εκείνα τα ιερά τέρατα που κατά καιρούς έπαιζαν στο θέατρο, άξονα για να μάθουν οι νεότεροι. Δεν είχα καταλάβει πόσο απλό ήταν μέχρι την στιγμή που ο κύκλος της ζωής μου με έφερε πάλι εδώ. Ως μόνιμο κάτοικο πια… και μάλιστα ενεργό πολίτη. Η γνωριμία μου με τον Σταύρο ήταν η έμπνευση γι αυτήν την ιδέα. Για τους Υπέροχους Ανθρώπους. Βέβαια, όταν ήμουν παιδί δεν είχα φανταστεί ότι θα είχα αυτή την τύχη. Είχα μόνο την δίψα να μάθω. Να τους γνωρίσω από κοντά. Σήμερα γίνομαι εκείνος που τους λέει < ευχαριστούμε – ευχαριστώ > Κι αυτό με γεμίζει περηφάνεια και διάθεση να μην σταματήσουμε εδώ. Όσο για τον φίλο μας τον Σταύρο; Είναι ο δικός μας υπέροχος άνθρωπος και του χρωστάμε αυτή την σημερινή αρχή.>
- Η Ζωζώ Σαπουτζάκη και η Δέσποινα Στυλιανοπούλου σήκωσαν τον Σταύρο μετά τις πρώτες ομιλίες του για να χορέψουν μαζί ένα απτάλικο κάτω από τους ήχους των τραγουδιών του ΓΙΑΝΝΗ ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ.
- Η εικόνα του ηθοποιού ήταν σαν να ξεπηδούσε από το παρελθόν, αφού είτε έβλεπες τα πλάνα του από τον κινηματογράφο είτε εκείνον, την συγκεκριμένη στιγμή στην σκηνή, ήταν το ίδιο…..
- Δείγμα που σημαίνει πως δεν έχει παραιτηθεί…. Πως θέλει και μπορεί. Πως είναι εδώ και δίνει ακόμα το παρόν.
- Η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν η παρουσιάστρια της βραδιάς, η δημοσιογράφος ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ τον κάλεσε επάνω για να δεχτεί την τιμητική πλακέτα από τον δήμαρχο Ασκληπιείου ΧΡΗΣΤΟ ΤΣΑΚΑΛΙΑΡΗ και τον ΙΩΝΑ ΞΥΠΟΛΙΑ……
- Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΡΑΒΑΣ αφού τους ευχαρίστησε, με δάκρυα στα μάτια αφιέρωσε την δική του βραδιά ζωής, σε έναν αδερφό φίλο που πρόσφατα έφυγε από την ζωή. Τον ΣΩΤΗΡΗ ΜΟΥΣΤΑΚΑ.
- Στον απόηχο της περίπου δύωρης βραδιάς προβλήθηκαν αποσπάσματα ταινιών που πρωταγωνίστησε, ευχές από φίλους και συναδέλφους, τραγούδια που ερμήνευσε, τραγούδια που σιγοτραγούδησε, φωτογραφίες σε ασπρόμαυρο φόντο από την θεατρική του καριέρα και όλη του η ζωή ξετυλίχτηκε σαν ένα βιβλίο. Σαν να ήταν ….. χθες.
- Εκείνο βέβαια, που κρατήσαμε όλοι σαν φυλαχτό ήταν η συνολική απαίτηση των ανθρώπων του θεάτρου να γυρίσει πίσω…. ο Στάυρος. Όχι στην Αθήνα αλλά ….στο θέατρο. Στον κινηματογράφο. Στο σπίτι του, όπως είπαν.
- Και ο κουμπάρος του, ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ του ζήτησε να πρωταγωνιστήσει στην επόμενη ταινία του της οποίας τα γυρίσματα ξεκινούν τον Σεπτέμβρη…..
- Μια καινούργια ζωή για τον Σταύρο;
- Ένα νέο ξεκίνημα;
- Η βραδιά αυτή του έδωσε φτερά. Του έδωσε ζωντάνια. Τόσα που είδε στην οθόνη, τόσα που άκουσε από το μικρόφωνο, τόσο που έκλαψε και τόσο που γέλασε, τόσο που το ευχαριστήθηκε……
- Η αρχή έγινε από τον πολιτιστικό σύλλογο ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ.
- Το όνειρο συνεχίζεται…..Το όνειρο έχει δρόμο ακόμα…..
- Κι ο Σταύρος Παράβας απέδειξε, πως αντέχει ακόμα να ονειρεύεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: