Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΚΚΑΣ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ




Μία εκπληκτική συναυλία απολαύσαμε την Κυριακή 20 Αυγούστου όσες και όσοι τυχεροί βρεθήκαμε στον Άγιο Αιμιλιανό στο Πόρτο Χέλι . Εκεί ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής ,( όρος που προτιμά κ ο ίδιος ο Βασίλης Λέκκας όπως έχει πει σε παλιότερη συνέντευξη του) , γέμισε με μουσικά δώρα τους θεατές και αν υπήρχε κι ένας έστω παραπονούμενος επειδή είχε παρκάρει μακριά το αυτοκίνητο του και χρειάστηκε να περπατήσει λίγο περισσότερο , νομίζω ότι αποζημιώθηκε με το παραπάνω .

«Βρίσκω μεγάλες σαχλαμάρες τις ταμπέλες του είδους ποιοτικός, ερωτικός, λυρικός κ.λπ. τραγουδιστής... Προσωπικά, προτιμώ τον όρο λαϊκός .Το ελληνικό τραγούδι, το δημοτικό και το ρεμπέτικο παλιότερα ή το σημερινό έντεχνο είναι καθαυτό λαϊκό. Και λαϊκό είναι το τραγούδι που περιέχει μια δουλειά, μια αναζήτηση, μια χρησιμότητα. Ο άνθρωπος που το γράφει προσπαθεί να μεταδώσει σε εκείνον που το ακούει ένα μήνυμα πολύ απλό, με μια ματιά, με ένα άγγιγμα του χεριού στην πλάτη του... Αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα από μια διαδικασία εφετζίδικου χαβαλέ, όπως στα σκυλάδικα», διευκρινίζει.
Ο Βασίλης Λέκκας δεν χρειάζεται, βέβαια, ιδιαίτερες συστάσεις. Θεωρείται μια από τις κορυφαίες φωνές του ελληνικού πενταγράμμου και είναι ο αγαπημένος ερμηνευτής των μεγάλων συνθετών μας (Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Μαρκόπουλου), χωρίς όλα αυτά να τον εμποδίζουν να πειραματιστεί και με άλλους μουσικούς χώρους, όπως η jazz-rock συνεργασία του με τον Γιώργο Σπάθα . Ωστόσο, δεν θα δείτε ποτέ το όνομά του στη μαρκίζα κάποιου κέντρου. Ο Βασίλης Λέκκας είναι κατεξοχήν και από πεποίθηση συναυλιακός τραγουδιστής, «τρέφεται» από τη διαρκή επικοινωνία με το κοινό του.
«Προσπαθώ πάντα ώστε η επόμενη συναυλία μου να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Θέλω να είμαι παρών στη σκηνή, ψυχή και σώμα».
Τι κοινό, όμως, επιθυμεί;
«Μα όλες τις ηλικίες, όλη την οικογένεια, γιατί η μουσική μας ανήκει σε όλους. Με το τραγούδι χτίζονται ολόκληροι λαοί φαντάζεσαι, π.χ., την Ισπανία χωρίς το φλαμένκο ή την Αργεντινή δίχως το ταγκό; Εμείς εδώ, τις τελευταίες δεκαετίες, παραπετάξαμε εκπληκτικά πράγματα από την παράδοσή μας, επειδή μας έφαγε το κόμπλεξ της ξενομανίας.»
Γιατί, όμως, τραγουδά ο Βασίλης Λέκκας;
«Τραγουδάς γιατί θέλεις να βγάλεις από μέσα σου κάτι που δεν ξέρεις από πού σου κουβαλιέται. Ένα τραγούδι είναι πρωταρχικά ερωτικό. Είναι, ουσιαστικά, μια απόπειρα επικοινωνίας με ένα αγαπημένο πρόσωπο ή μια αναζήτηση για ένα τέτοιο πρόσωπο. Όταν τώρα θελήσεις να το υπερβείς αυτό, έχεις την έγνοια πως κάνεις ένα τραγούδι για τον κόσμο ολόκληρο. Προσωπικά, τραγουδάω γιατί θέλω να είμαι με τους ανθρώπους»
Ο Δήμος Κρανιδίου και συγκεκριμένα η πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κα Αιμιλία Μπρούστα φαίνεται ότι έλαβε σοβαρά υπόψη τα παραπάνω λόγια του Βασίλη Λέκκα και (έκλεισε) τον καλλιτέχνη προσφέροντας στους δημότες και τους επισκέπτες , άλλη μία ποιοτική εκδήλωση όπως οι περισσότερες φέτος το καλοκαίρι στα πλαίσια του Πολιτιστικού Αυγούστου .
Στο χώρο της εκδήλωσης λειτουργούσε κ ένα μικρό μπαρ με δροσιστικά ποτά από τις κυρίες της εθελοντικής ομάδας ΄΄Αληλεγγύη΄΄ του Δήμου Κρανιδίου που έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα .
Το παρόν έδωσαν ο Δήμαρχος Δ.Σφυρής , η Πρόεδρος του Δ.Σ Α.Αλεβίζου,τα μέλη της Δημοτικής Αρχής , ενώ το γεγονός ότι και σε αυτό το Δήμο η αντιπολίτευση δε συμμετέχει στις εκδηλώσεις δεν προκαλεί πλέον έκπληξη.

Στο συναυλιακό μέρος ο Βασίλης Λέκκας ήταν ασταμάτητος, γεμάτος ενέργεια και απόλυτα ταιριαστός με το χώρο , όπου κάτω από το φως του Αυγουστιάτικου φεγγαριού και φόντο το εκκλησάκι του Αγίου Αιμιλιανού, ερμήνευσε πολύ γνωστά τραγούδια όλων των μεγάλων Ελλήνων συνθετών αλλά μοναδικές στιγμές μας χάρισε ερμηνεύοντας στο τέλος της βραδιάς από το Άξιον Εστί του Οδυσέα Ελύτη, <<της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ>> προτρέποντας το κοινό που ξεπέρασε τα χίλια διακόσια άτομα να σηκωθεί όρθιο και να τραγουδήσει μαζί του ……..

Δεν υπάρχουν σχόλια: